NVU Građanski aktivizam

NVU

Home 2022/2023

Imate pitanja?

Slobodno nas kontaktirajte. Javit ćemo vam se za što je prije moguće.

nvugradjanskiaktivizam@gmail.com

Udruženje je u 2022/2023 godini realizovalo projekte u okviru 5 javnih poziva od čega četiri od strane Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, i jedan od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Projekat “Reintegrišimo se”

Realizacija projekta je donijela značajne rezultate kroz efikasnu organizaciju, jasno definisane zadatke unutar koordinacionog tima i uspješnu saradnju sa spoljnim stručnjacima.

Precizno postavljeni rokovi i potpisani ugovori omogućili su glatko odvijanje aktivnosti. Ciljna grupa je pažljivo odabrana, uspostavljena je efikasna komunikacija, a terminski plan rada je usvojen sa jasnim smjernicama za sve faze projekta.

Saradnja sa JU OS Savo Pejanovic pokazala se plodonosnom, uz podršku direktora i pomoćnika direktora, omogućujući kvalitetne prostorne uslove za održavanje edukacija.

Inicijativa za telefonsko i terensko anketiranje poslodavaca na više lokacija u Crnoj Gori dodatno je doprinijela efikasnosti istraživanja.

Edukacije su postigle izuzetan uspjeh, okupivši 60 pripadnika RE populacije i podižući svijest o važnosti obrazovanja, borbi protiv prisilnog prosjačenja te informisanju o gradjanskim pravima i posljedicama ugovorenih brakova. Najvažniji rezultat bio je vidljiv porast interesa za nastavu.

Saradnja sa relevantnim institucijama (Tuzilastvo, Uprava policije, Uprava za izvrsenje krivicnih sankcija, Osnovni sud, Ministarstvo unutrasnjih poslova) pružila je platformu za diskusije i razmjenu iskustava o diskriminaciji, anticiganizmu, zapošljavanju i socijalnoj inkluziji pripadnika RE populacije.

Nadalje, publikacija, istraživanje i edukativni film predstavljaju ključne alate za širenje svijesti o položaju RE populacije.

Ovaj projekat, kroz svoje raznolike aktivnosti, nije samo ostvario svoje ciljeve, već je i postavio temelje za dalje napore ka inkluzivnijem društvu koje poštuje prava svih građana.

 

Projekat “Društvo svih naroda”

Realizacija ovog projekta  predstavlja značajan korak ka unapređenju svijesti o jezičkim, kulturnim i identitetskim pravima manjinskih zajednica.

Kroz sprovedene edukacije u Savjetu Muslimana, Romskom savjetu, Srpskom nacionalnom savjetu, i Albanskom nacionalnom savjetu, postignuti su značajni rezultati u jačanju svijesti o važnosti jednakosti i inkluzivnosti.

Učestalija primjena novih modela doprinijela je proširenju svijesti o duboko ukorijenjenim predrasudama i sistemskim neravnotežama.

Veći broj obuka, radionica i kampanja usmjeren je na edukaciju građana o važnosti jednakih prava za sve, bez obzira na porijeklo, vjeru ili etničku pripadnost. Ovo je rezultiralo većom osjetljivošću prema diskriminaciji i većom spremnošću da se prepoznaju i suoče s predrasudama.

Uvođenje novih antidiskriminacionih modela podstaklo je promjene u strukturi i zastupljenosti pripadnika/manjinskih naroda u organima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Institucije su prepoznale potrebu za većom inkluzijom i raznolikošću u svojim redovima kako bi se bolje nosile sa potrebama lica koja su lišena slobode.

Veći broj pripadnika/manjinskih naroda pridružio se ovim organima, što je rezultiralo širim spektrom perspektiva i većom senzitivnošću prema potrebama osoba koje dolaze iz različitih kulturnih i etničkih sredina.

Uvođenje novih znanja o antidiskriminacionim modelima institucionalne borbe za ravnopravnost manjinskih naroda i nacionalnih zajednica imalo je značajan pozitivan uticaj na proširenje svijesti o raznim vidovima diskriminacije i potrebi za njihovim suzbijanjem.

Primjena novih antidiskriminacionih modela u Upravi policije osnažila je svijest o važnosti ravnopravnosti i suzbijanju diskriminacije. Uvedene su obuke i radionice koje se fokusiraju na prepoznavanje implicitnih predrasuda, razumijevanje strukturalne diskriminacije i promovisanje inkluzivnosti. Ovi napori su povećali senzitivnost službenika prema potrebama i pravima pripadnika/manjinskih naroda i nacionalnih zajednica.

Ulaganje u edukaciju, zapošljavanje i afirmativnu akciju za manjinske narode, uz istovremeno jačanje svijesti o značaju jezičkog identiteta, predstavlja ključne korake ka izgradnji inkluzivnog društva u Crnoj Gori koje cijeni i njeguje svoju jezičku i kulturnu raznolikost.

Kroz zajednički angažman i podršku institucijama, može se ostvariti napredak i unaprijediti status manjinskih zajednica.

Primjena novih antidiskriminacionih modela u Upravi policije je rezultirala proširenjem svijesti o raznim oblicima diskriminacije i povećanjem senzitivnosti prema potrebama manjinskih naroda. Ovi modeli su takođe doprinijeli značajnom povećanju zastupljenosti pripadnika/manjinskih naroda unutar policijskih organa.

Ova promjena nije samo unaprijedila inkluzivnost, već je i izgradila veće povjerenje između policije i građana. U budućnosti, nastavak primjene ovih modela i dalja podrška raznolikosti mogli bi dalje ojačati borbu protiv diskriminacije unutar policijskih struktura.

Rad na projektu je bio sveobuhvatan, obuhvatajući kontakte i edukacije sa svim relevantnim savjetima i organima. Izvještaji i dokumentarni film, koji je objavljen na YouTube kanalu i sajtu udruženja, pružiće snažan doprinos promociji kulture i jezika.

 

Projekat “Osigurajmo jedankost”

Rezultati realizovanih projektnih aktivnosti svjedoče o uspješnoj saradnji između koordinacionog tima, stručnih saradnika, i spoljnih partnera. Transparentna raspodjela zaduženja, jasno definisani vremenski rokovi, i potpisani ugovori o djelu predstavljaju ključne elemente efikasnog upravljanja projektom.

Jasno definisana ciljna grupa i usvojeni plan rada, sa posebnim naglaskom na edukaciji rukovodećeg kadra medija, svjedoče o dubokom razumijevanju ciljeva projekta i potrebi za širenjem svijesti o pravima osoba s invaliditetom.

Postignuti uspjeh u ostvarivanju kontakta i komunikacije sa medijima, kao i usvajanje preporuka za smanjenje barijera u radu sa medijima, pokazuju konkretne korake ka inkluzivnom medijskom prostoru.

Realizacija edukacija o diskriminaciji lica s invaliditetom, posebno u saradnji sa medijskim kućama, predstavlja značajan korak ka podizanju svijesti o ovoj temi. Partnerstvo sa relevantnim medijima, poput RTCG, Nova TV, i drugih, dodatno naglašava važnost dijaloga između organizacija civilnog društva i medijskih kuća.

Zaključci dobijeni kroz konferenciju “Zabrana višestruke i višesektorske diskriminacije lica sa invaliditetom” odražavaju angažman svih sektora društva u borbi za prava osoba s invaliditetom. Uključenost institucija, ambasadora, NVO-a, i drugih učesnika pokazuje širinu podrške ovoj važnoj inicijativi.

Dvodnevni trening na temu “Problematika diskriminacije lica sa invaliditetom” donio je konkretna rješenja i preporuke za unapređenje pravne zaštite i povećanje povjerenja u rad pravosudnih organa. Ovaj trening takođe ističe važnost saradnje između vladinih institucija i nevladinih organizacija u ostvarivanju inkluzivnog društva.

Posjeta upravama Opštine Cetinje i Mojkovac, kao i realizacija edukacija tokom ljetnog perioda, ukazuje na posvećenost svih učesnika projekta, čak i u sezoni odmora. Konkretni zaključci iz posjete Cetinju svjedoče o ciljevima ka inkluzivnijem društvu i boljoj podršci osobama s invaliditetom.

U cjelini, projekat “OSIgurajmo jednakost” ostvario je značajan napredak u ostvarivanju svojih ciljeva, stvaranju inkluzivnog društva i jačanju svijesti o pravima osoba s invaliditetom.

 

Projekat “Zajedno do jednakih šansi”

Realizacija projekta pokazala se kao uspješna inicijativa sa značajnim koracima ka postizanju rodne ravnopravnosti u crnogorskom društvu. Kroz efikasnu koordinaciju timova i jasno definisane ciljeve, projekt je ostvario konkretne rezultate.

Sprovedene edukacije sa relevantnim institucijama, poput Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, predstavljaju ključni korak ka podizanju svijesti o važnosti rodne ravnopravnosti u sektoru sigurnosti.

Saradnja sa organizacijama civilnog društva, poput Asocijacije žena, Pokret Evropa sad, Demokratske narodne partije Crne Gore, Nove srpske demokratije i Foruma žena Socijaldemokrata Crne Gore, pružila je platformu za dijalog i promociju jednakosti polova u političkom životu.

Osvrt na negativne i pozitivne primjere prakse u društvu, uz fokus na unapređenje zakonodavnog i strategijskog okvira, ukazuje na potrebu za kontinuiranim naporima ka izgradnji inkluzivnog društva.

Edukativni film i podrška od strane relevantnih ličnosti ističu važnost javne svijesti o rodnoj i polnoj diskriminaciji. Objavljivanje filma na sajtu i YouTube kanalu udruženja predstavlja snažan alat za širenje svijesti i podsticanje rasprave o ovim važnim pitanjima.

Sveobuhvatni pristup, od sprovedenih treninga do javnih kampanja, naglašava predanost ostvarivanju ravnopravnosti u društvu.

Projekat je doprinio stvaranju pozitivne prakse i postavljanju smjernica za dalje djelovanje u prevenciji diskriminacije na osnovu roda i pola.

 

Projekat “Podrška-Rehablitacija-Osnaživanje”

Realizacija projekta ostvarila je značajne rezultate u ostvarivanju ciljeva usmjerenih ka osnaživanju žena i pružanju podrške žrtvama rodno zasnovanog nasilja.

Učinkovito vođenje aktivnosti, transparentna podjela zaduženja, i jasno definisani rokovi unutar koordinacionog tima i sa spoljnim saradnicima doprinijeli su uspjehu projekta.

Jasno definisana ciljna grupa i usvojeni terminski plan rada predstavljaju ključne smernice za sprovođenje edukacija i savetovanja. Ostvaren je uspješan kontakt i komunikacija sa ženskim nevladinim organizacijama, a posebno je istaknut značajan doprinos Centra za socijalni rad.

Prijedlozi stručnih saradnica u održavanju edukacija u skladu sa potrebama ciljne grupe i sprovođenje individualnih savetovanja doprinose efikasnijem i efektivnijem radu. Zvanični dopisi i dokumenti pružaju transparentnost i olakšavaju saradnju sa relevantnim institucijama.

Usvojene agende edukacija, posjete Centru za socijalni rad, i potpisani Memorandumi o saradnji sa ženskim NVO-ima predstavljaju konkretne korake ka ostvarivanju projektnih ciljeva. Zaključci i preporuke iz posjeta i razgovora sa predstavnicima institucija i organizacija čine dragocjen doprinos daljim naporima u oblasti osnaživanja žena.

Sprovedena psihološka podrška i pravna savjetovanja pokazala su se izuzetno korisnim u pružanju neophodne pomoći žrtvama nasilja.

Projekat je ostvario značajan uticaj na povećanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti, nasilju i diskriminaciji.

Edukativni film, kao jedan od ključnih proizvoda projekta, pruža autentičan uvid u iskustva žrtava i značaj podrške. Snimanje i promocija filma putem različitih platformi, uključujući YouTube kanal i web sajt udruženja, obezbeđuje širenje vidljivosti i doprinosi podizanju svijesti o rodnoj diskriminaciji.

Udruženje nastavlja svoj rad sa puno posvećenosti i entuzijazma, verujući da osnaživanje žena ima dalekosežan i pozitivan uticaj na društvo u cjelini.

 

Imate pitanja?

Slobodno nas kontaktirajte. Javit ćemo vam se za što je prije moguće.

nvugradjanskiaktivizam@gmail.com

Imate pitanja?

Slobodno nas kontaktirajte. Javit ćemo vam se za što je prije moguće.

nvugradjanskiaktivizam@gmail.com