Održano drugo zasijedanje Romskog parlamenta

Sa ponosom želimo da saopštimo da je izvršna direktorka NVU “Građanski aktivizam”, imala čast da prisustvuje održanoj sjednici Romskog parlamenta, koja se organizovala danas, 8. aprila povodom Međunarodnog dana Roma.

Ovo je drugo zasijedanje Romskog parlamenta koje organizuje Odbor za ljudska prava i slobode, u saradnji sa Ministarstvom ljudskih i manjinskih prava i Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda, pod pokroviteljstvom predsjednika Skupštine Andrije Mandića. Prvo zasijedanje Romskog parlamenta održano je 6. aprila prošle godine.

Na osnovu izlaganja jasno je da postoji sve veća svijest o važnosti unapređenja položaja romske zajednice u Crnoj Gori.

Identifikovane su ključne oblasti na koje je potrebno usmjeriti pažnju radi postizanja integracije Roma u društvo, uključujući obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, zapošljavanje, pravni i socijalni status, kao i porodičnu zaštitu. Iako su ostvareni određeni pomaci u tim oblastima, postoji prepoznata potreba za daljim unapređenjem, posebno u razbijanju diskriminacije koja je srž mnogih problema sa kojima se romska zajednica suočava.

Iako postoji napredak u mnogim oblastima, prisutne su i mnoge prepreke koje ograničavaju potencijal romske i egipćanske populacije. Ključni cilj je stvaranje ambijenta koji će omogućiti ravnopravan i jednak pristup pravima i mogućnostima za sve građane, bez obzira na njihovu pripadnost manjinskim zajednicama.

Izvršna direktorka NVU “Gradjanski aktivizam” gospođa Jelica Begović, zaključila je da je važno podržati i promovisati jednakost i pravdu za sve zajednice, uključujući i romsku zajednicu. U tom duhu, nastavićemo da radimo sa svim relevantnim institucijama i organizacijama kako bismo doprinijeli stvaranju inkluzivnog društva u kojem svako ima pravo da se osjeća dobrodošlo i poštovano.