Centralni informacioni sistem za razmjenu podataka (CISCP)

U cilju edukacije potrošača i promocije napretka u zaštiti njihovih prava, želimo da vam predstavimo više informacija o Centralnom informacionom sistemu za razmjenu podataka (CISCP). CISCP je sofisticirana informaciona platforma koja je razvijena kako bi olakšala procese obrade žalbi potrošača i nadzora tržišta. Ovaj sistem igra ključnu ulogu u unapređenju efikasnosti i transparentnosti u zaštiti potrošača u Crnoj Gori.

Centralni informacioni sistem za razmjenu podataka (CISCP) je napredna informatička alatka koja je razvijena sa ciljem pojednostavljenja procesa prijema i cirkulacije informacija među tijelima uključenim u zaštitu potrošača. Njegove glavne funkcionalnosti obuhvataju upravljanje predmetima, kao što su žalbe i pitanja potrošača, kao i nadzor tržišta, bilo da su inicirani od strane relevantnih organa ili po službenoj dužnosti. Sistem omogućava centralizaciju podataka vezanih za zaštitu potrošača, pružajući bolji uvid, analitiku i bržu dostupnost statističkim podacima.

Koristeći web tehnologije, određeni sadržaji i funkcionalnosti CISCP sistema su dostupni građanima putem interneta, pružajući im korisne informacije o zaštiti potrošača, obavezama prodavaca, regulativama i online obrascima za podnošenje žalbi ili pitanja. Ovaj sistem ima za cilj da pojednostavi proces rješavanja problema potrošača, eliminišući potrebu za istraživanjem nadležnih organa.

Centralni informacioni sistem za razmjenu podataka (CISCP) predstavlja sofisticiranu informacionu platformu razvijenu kako bi olakšala obradu žalbi potrošača i nadzor tržišta. Osnovne funkcije sistema obuhvataju upravljanje predmetima, poput žalbi i pitanja potrošača, kao i nadzorom tržišta, bilo da su inicirani od strane relevantnih organa ili po službenoj dužnosti. Jedan od ključnih ciljeva CISCP-a je pojednostavljenje procesa prijema i razmjene informacija između institucija koje su uključene u zaštitu potrošača.

Sistem je dizajniran tako da omogući centralizaciju podataka vezanih za zaštitu potrošača, što olakšava analizu i pruža brz pristup statističkim podacima. Koristeći web tehnologije, određeni sadržaji i funkcionalnosti sistema su dostupni građanima putem interneta, pružajući im korisne informacije o zaštiti potrošača, obavezama prodavaca, regulativama i online obrascima za podnošenje žalbi ili pitanja.

Cilj je da ova funkcionalnost pojednostavi proces rješavanja problema potrošača, eliminišući potrebu za istraživanjem nadležnih organa. Centralna tačka u okviru CISCP-a će usmjeravati prijave potrošača ka odgovarajućim institucijama, olakšavajući tako rješavanje problema.

Pored podrške potrošačima, CISCP sistem takođe podržava funkcionisanje nacionalne centralne (kontakt) tačke za razmjenu informacija o nebezbjednim proizvodima. U okviru sistema se nalazi i registar opasnih proizvoda, a dio tih informacija je dostupan javnosti putem web sajta, pružajući građanima uvid u proizvode koji predstavljaju ozbiljan rizik na tržištu Crne Gore.