Uspješno sprovedena edukacija na temu diskriminacije lica sa invaliditetom za predstavnike Opštine Tivat

NVU “Građanski aktivizam” u saradnji sa Sekretarijatom za društvene djelatnosti održao radionicu u Opštini Tivat na temu sprovođenja edukacije u okviru projekta “Za aktivniju participaciju” koji je finansiran od strane Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Radionica je usmjerena na jačanje administrativnih kapaciteta lokalnih samouprava i pozitivne percepcije službenika prema pravima lica sa invaliditetom, sa posebnim fokusom na zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti.

Radionicu su vodili Milica Begović iz Uprave policije, sektor za borbu protiv kriminala, i Luka Dedić, programski direktor u NVU “Građanski aktivizam”. Tokom radionice, Luka Dedić je istakao da je ova tema ključan korak ka Evropskoj uniji, dok je Aleksandar Daković iz Sekretarijata za društvene djelatnosti naglasio da je osnovni element humanost, i da je povezivanje ove priče sa putem Crne Gore ka EU neprikladno. Dedić se složio, pojašnjavajući da je mislio na dobre prakse EU koje Crna Gora treba da usvoji.

Sunčica Radović, samostalna savjetnica iz Sekretarijata za društvene djelatnosti, izdvojila je aktivnosti Opštine koje uključuju adaptaciju objekata i javnih površina za OSI, kao i podršku raznim manifestacijama i potrebama lica sa invaliditetom.

Opština Tivat kontinuirano radi na integraciji i zaštiti od svih vidova diskriminacije, te nastoji da osnaži OSI i omogući im uključenost u sve sfere društvenog života.

Srđan Krunić, direktor Dnevnog centra, naglasio je problem kapaciteta i prijeku potrebu izgradnje novog Dnevnog centra za lica 27+, te deficit kadrova u obrazovnim ustanovama i dnevnim centrima. Takođe, izraženo je nezadovoljstvo saradnjom sa nadležnim ministarstvima i dugim procedurama u svim sferama kada su OSI u pitanju.

Zaključeno je da su ključni izazovi osoba sa invaliditetom obrazovanje, zdravstvene usluge, zaposlenje i društvene aktivnosti. Prepoznato je da Opština Tivat radi na prilagođavanju, za razliku od drugih opština koje nemaju ni finansijskih sredstava ni odgovarajućih planova za sprovođenje ovih aktivnosti.

Pored navedenih, sastanku su prisustvovali i Olivera Mišković Vidojević, sekretarka za društvene djelatnosti, Nataša Kruta zadužena za zaposlenje lica sa invaliditetom, Lidija Bakalbašić, sekretarka za finansije, Danijela Đukić, direktorica Muzeja i galerije, i Tamara Vučinović ispred Radio Tivta. Svi učesnici su dali doprinos u diskusijama, apelovali na nadležne da konvencije, zakoni i politike ne ostanu samo mrtvo slovo na papiru, već da se zajedničkim snagama počnu primjenjivati.

Opština Tivat zapošljava 10 lica sa invaliditetom koja ostvaruju svoja prava u potpunosti, a radna mjesta su opremljena u skladu sa potrebama. Opština kontinuirano radi na prilagođavanju svojih objekata za OSI, uključujući sajt prilagođen slijepim i slabovidim osobama, te podršku OSI na planu promocije sportskih i kulturnih aktivnosti.

Istaknuta je potreba za jačanjem administrativnih kapaciteta i otvaranjem defektološkog fakulteta, kao i poboljšanje komunikacije sa nadležnim tijelima kako bi se osigurala potpuna integracija i zaštita prava lica sa invaliditetom u svim sferama društva.

Zahvaljujemo se svim učesnicima na aktivnom učešću i doprinosu uspješnoj realizaciji radionice. Radujemo se nastavku saradnje sa Opštinom Tivat i zajedničkom radu na unapređenju prava i kvaliteta života lica sa invaliditetom.