Brošura: Prepoznaj-spriječi-prijavi

Edukativna brošura o trgovini ljudima pod nazivom “Prepoznaj-spriječi-prijavi”, je dio aktivnosti NVU “Gradjanski aktivizam” na projektu pod nazivom “Zaštitimo jedni druge”, koji je finansijski podržan od strane Ministarstva unutrašnjih poslova.

Crna Gora bi trebala posvetiti posebnu pažnju ugroženim grupama, uključujući romsku djecu, žene uhapšene zbog prostitucije, migrante bez dokumenata, izbjeglice i raseljena lica, naročito Romi, te djecu koja vrše prosjačenje.

Uspostavljanje proaktivnih strategija identifikacije, saradnje s NVO-ima, poboljšanje kontakta sa romskim zajednicama, te pravilna implementacija obaveza definisanih u Memorandumu o razumijevanju su ključne komponente u stvaranju efikasnog sistema borbe protiv trgovine ljudima.

Dodatno, podsticanje na obuke za službenike Centara za socijalni rad, poboljšanje istraživanja i procesuiranja trgovine ljudima, kao i posebna pažnja prema pravima žrtava i zaštiti svjedoka, čine bitne korake u jačanju sistema. Ključna je i usklađenost sa međunarodnim standardima te konstantna evaluacija i poboljšanje postojećih politika i praksi.

Nastojanja za promjenom javnog stava prema trgovini ljudima i podizanje svijesti među građanima su takođe ključni kako bi se stvorilo okruženje koje ne toleriše ovakav oblik zločina.

Jedino zajednički napor svih članova društva, uz odlučnu podršku međunarodne zajednice, doprinijeće stvaranju sigurnijeg okruženja u kojem će trgovina ljudima biti suzbijena, a prava žrtava zaštićena.

Ohrabrujemo sve građane da budu proaktivni, edukuju se o znakovima trgovine ljudima i budu pažljivi prema sumnjivim situacijama.

Aktivna podrška romskim zajednicama, osnaživanje žrtava, te efikasno prijavljivanje nadležnim organima ključni su koraci prema stvaranju okoline u kojoj trgovina ljudima neće imati mjesta. Zajedno, možemo biti glas za one koji se osjećaju u bezizlaznoj situaciji.

Prepoznajmo, spriječimo, prijavimo – jer svaki korak prema sprječavanju trgovine ljudima čini svijet sigurnijim i pravednijim mjestom za sve nas.

 Prepoznaj-spriječi-prijavi