Edukativni film “Restart”

Iako se društvena svijest o ravnopravnosti kao poželjnoj društvenoj vrijednosti polako formira, još uvijek postoji prisustvo patrijarhalnih obrazaca i određenih nivoa tolerancije prema nasilju.

Brojna Istraživanja pokazuju da ljudi prepoznaju visoku prisutnost nasilja u porodici, ali uglavnom ćute o tome. Edukativni film “Restart” je dio projektnih aktivnosti na istoimenom projektu, podržanom od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Posebno se zahvaljujemo našim gošćama u edukativnom filmu.

Gospodja Edisi Pepić (socijalna radnica), napravila je paralelu izmedju nekad i sada, i kakvi su modeli ponašanja postojali u patrijahatu, kao i na koji način se razvijala svijest kod žena.

Socijalna radnica, gospodja Ivana Srdanović sugerisala je da nasilje treba prijavljivati, i da su žene današnjice znatno više osviješćenje u prijavljivanju nasilja, što pokazuje i broj procesuiranih učinioca nasilja.

Begović Milica iz Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala u Upravi policije, istakla je da u odnosu na svaki vid nasilja mora postojati nulta tolerancija cijelog društva.

Socijalna radnica i NVO aktivistkinja, gospodja Vasilisa Danilović govorila je o važnosti prepoznavanja psihološkog nasilja, i ukazala koji su pokazatelji. Takodje napomenula je da je i ekonomsko nasilje itekako važno, jer su mnoge žene izložene istom, naročito kada od strane partnera postoji kontrola raspolaganja sopstvenim finansijama.

Svi možemo biti žrtve bilo kojeg vida nasilja, i bitno je znati da svako može biti nasilnik, čak i ona lica koja su društveno prilagodjena i “nevidljiva”.

Nasilje se ne smije tolerisati, a žrtva nikada ne može biti uzrok ponašanja čija je posljedica bilo kakav vid nasilja.

Zahvaljujemo gošćama koje su svojim izlaganjima upotpunile edukativni film jer jedino zajedničkim naporima možemo doprinijeti suzbijanju, i pokušaju nestanka različitih vidova nasilja.