Gostovanje u emisiji: E uživo ljetnje izdanje, popodnevna-15.08.2024.

Nevladino udruženje “Građanski aktivizam,” uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore, realizuje projekat “Folklor – riznica tradicije i kulture.” Ovaj projekat usmjeren je na očuvanje kulturne baštine Crne Gore kroz afirmaciju folklora i rad kulturno-umjetničkih društava.

Povodom projekta, izvrsna direktorka udruženja, Begović Jelica, gostovala je u emisiji “E uživo ljetnje izdanje,” popodnevna, 15.08.2024., gdje je predstavila konkretne aktivnosti i ciljeve.

Projekat uključuje tri ključne aktivnosti. Prva je produkcija dokumentarnog filma “Čuvari tradicije,” koji će prikazati rad najmanje pet reprezentativnih kulturno-umjetničkih društava iz različitih regija Crne Gore. Druga aktivnost je publikacija pod nazivom ‘Priče kulturno-umjetničkih društava Crne Gore’, koja će dokumentovati trud i izazove ovih društava, te pružiti preporuke za unapređenje njihovog statusa. Treća aktivnost je edukativna kampanja koja će se fokusirati na podizanje svijesti o značaju folklora i promovisanje rezultata projekta.

Cilj ovog projekta je veće razumijevanje i vrednovanje folklorne tradicije, kao i inspirisanje novih generacija da se aktivno uključe u očuvanje kulturnog nasleđa Crne Gore. Naš rad se realizuje u saradnji s organizacijom “Jadranski horizonti,” a ciljna grupa obuhvata najmanje 450 članova iz sedam kulturno-umjetničkih društava širom zemlje.

Kulturno-umjetnička društva suočavaju se s brojnim izazovima, uključujući nedostatak prepoznatljivosti, finansijske i institucionalne podrške, kao i adekvatnog prostora za probe i čuvanje narodnih nošnji. Ovaj projekat ima za cilj da doprinese rješavanju ovih problema i osigura dugoročnu zaštitu naše bogate kulturne baštine.

Link cjelokupne emisije mozete pogledati u nastavku: https://www.youtube.com/watch?v=4ThNUjOPAbQ

Zahvaljujemo se TV E na gostoprimstvu i podršci u promovisanju naše inicijative.