Folklorni ansambl JU „Zahumlje“ Nikšić – čuvari tradicije Nikšića od 1975. godine

Folklorni ansambl JU „Zahumlje“, osnovan 1975. godine, od tada igra ključnu ulogu u širenju kulturne djelatnosti u Nikšiću. Ansambl je krenuo sa oko 50 članova, a vremenom je postao prepoznatljiv širom regiona i svijeta. Prvu koreografiju postavila je Radmila-Bela Petković, koja je bila umjetnički rukovodilac sve do 2011. godine, kada ju je zamijenio Zoran Ćetković. Koreografije za crnogorske igre postavio je i prof. dr Vladimir Šoć, dok su doprinos dali i Dobrivoje Putnik, Milan Andrijanić i Goran Mitrović.

Ansambl je prvi put nastupio 1976. godine u Nikšiću, a iste godine učestvovao je i na Festivalu folklornih ansambala Crne Gore u Ulcinju. U svojoj bogatoj istoriji, ansambl je imao nastupe u zemljama kao što su Rusija, Italija, Nemačka, Poljska, Turska, Irak, Austrija, Grčka, Mađarska, i mnoge druge.

Njihov visok umjetnički nivo donio im je brojne nagrade, uključujući priznanje za najbolju koreografiju u Sosnovjecu, najbolji umetnički utisak u Moliternu i titulu najboljeg ansambla na festivalu u Egeru. Zahvaljujući svom kvalitetu, član su CIOFF-a, svjetske organizacije folklora.

Pored festivala, ansambl ostvaruje saradnju sa kulturno-umetničkim društvima širom Evrope i ponosno predstavlja kulturne vrijednosti Nikšića i Crne Gore.

Posjeta pomenutom KUD-u koji će biti dio publikacije koja predstavlja jednu od projektnih aktivnosti, u sklopu projekta “Folklor riznica tradicije i kulture”, podržanog od strane Ministarstva kulture i medija.

Posjeta je sprovedena 11.04.2024. godine.