Najava publikacije: “Folklor-riznica tradicije i kulture”

 

Kroz publikaciju “Folklor-riznica tradicije i kulture”, koja je dio istoimenog projekta podržanog od strane Ministarstva kulture i medija, uroniće se u svijet kulturno-umjetničkih društava Crne Gore, istražujući njihove priče, trud i izazove.

Njihov doprinos očuvanju i promociji folklora nije samo važan za nasljeđe, već i za očuvanje kulturnog identiteta.

Ova publikacija svjedoči o snazi zajedništva i želji da se tradicija održi živom, pomažući nam da shvatimo bogatstvo i dubinu kulture koju dijelimo.

U sklopu aktivnosti je odradjeno i istraživanje u kome su učestvovali članovi kulturno-umjetničkih društava, a koje je dostupno na linku https://nvuga.me/o-kulturi/.

Istraživanje govori o potrebama, problemima i načinima za unaprjeđenje statusa kulturno-umjetničkih društava koja se bave folklorom, kao i preporukama za očuvanje foklorne scene Crne Gore. Istraživanje će biti dostavljeno Ministarstvu kulture kroz završni izvještaj u cilju prezentacije problema iz prve ruke i preporukama o načinima na koji donosioci odluka mogu doprinijeti očuvanju foklorne scene kroz unaprjeđenje statusa folklornih društava u Crnoj Gori.

Publikacija je uključila sedam kulturno-umjetničkih društava koja se bave folklorom, sa teritorije južnog, centralnog i sjevernog dijela Crne Gore. Trenutno se priprema distribucija publikacije od strane volontera nosioca projekta i partnerskog udruženja.

Tekst publikacije u elektronskoj formi možete pogledati u nastavku: Publikacija