Saopštenje: Prisustvo konferenciji pod nazivom “Kako do djelotvornog učešća manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u sistemu odlučivanja?”

Izvršna direktorka NVU Građanski aktivizam Begović Jelica i stručna saradnica mr pravnih nauka Jovana Lečić prisustvovale su konferenciji pod nazivom “Kako do djelotvornog učešća manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u sistemu odlučivanja?” , održanoj 22. februara u prostorijama PR Centra u Podgorici, s početkom u 11:00h.

Tema konferencije bila je od izuzetnog značaja za crnogorsko društvo, ističući potrebu za promjenama u zakonodavstvu kako bi se omogućila veća politička participacija manjinskih naroda i nacionalnih zajednica. Učesnici su saglasni da su promjene u izbornom zakonodavstvu, jačanje političke edukacije i osnaživanje manjinskih grupa ključni koraci ka inkluzivnijem političkom životu u Crnoj Gori.

Učesnici konferencije, uključujući predstavnika Direktorata za unapređenje i zaštitu prava manjinskih naroda, Fikreta Lulanaja, istakli su važnost političke participacije manjinskih grupa u odlučivanju, dok su učesnici panela, predstavnici različitih manjinskih zajednica, ukazali su na specifične izazove s kojima se suočavaju. Mensur Šaljaj, predsjednik Romskog savjeta, iznio je inicijativu za smanjenje cenzusa za političku zastupljenost, dok je Sabrija Vulić, predsjednik Savjeta Muslimanskog naroda, istakao problem nedostatka autentičnih predstavnika u parlamentu. Zvonko Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, i Kemal Purišić, član izvršnog odbora Bošnjačkog vijeća, iznijeli su svoje perspektive i predloge za unapređenje političke participacije svojih zajednica.

Organizatori su izrazili nadu da će dijalog i predstavljene preporuke doprinijeti stvaranju inkluzivnijeg političkog ambijenta i ostvarivanju ravnopravnosti svih građana u Crnoj Gori.