Saopštenje: Rezultati istraživanja o percepciji opšte populacije prema pravima manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica

Nevladina organizacija “Građanski aktivizam” sa ponosom predstavlja rezultate istraživanja sprovedenog u okviru projekta “Zajednička kuća”, finansiranog od strane Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Cilj istraživanja bio je da se ispita percepcija građana Crne Gore prema pravima manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica.

Istraživanje je obuhvatilo 700 građana iz različitih djelova zemlje, uključujući Ulcinj, Bar, Podgoricu, Kolašin, Mojkovac i Plav. Učesnici su odgovorili na pitanja koja su obuhvatila demografske podatke, stavove o toleranciji, podršci, multikulturalnosti, kulturnoj raznolikosti, iskustvima sa diskriminacijom i izvorima informacija.

Ključni rezultati:

  • Svijest i podrška: Većina ispitanika prepoznaje važnost jednakog poštovanja prava manjinskih zajednica, što ukazuje na visoki stepen svijesti i podrške.
  • Tolerancija i pravda: Građani pokazuju osnovne principe tolerancije i pravde, ali postoji određeni stepen opreza prema inicijativama koje promovišu prava manjinskih grupa.
  • Potrebna edukacija: Rezultati ukazuju na potrebu za kontinuiranim dijalogom i edukacijom kako bi se balansirale potrebe svih društvenih grupa i unaprijedila borba protiv diskriminacije.
  • Multikulturalnost: Promovisanje multikulturalnosti je prepoznato kao ključ za harmonično društvo.

Ovi rezultati sprovedenog istraživanja pružaju sveobuhvatan uvid u percepciju i stavove građana o važnim društvenim pitanjima, te će rezultati biti predstavljeni javnosti sa ciljem podsticanja daljih diskusija i akcija.

NVU “Građanski aktivizam” veruje da je edukacija o pravima manjinskih grupa i promocija tolerancije od suštinskog značaja za stvaranje inkluzivnog i pravednog društva u Crnoj Gori.